tisdag 4 augusti 2009

Presidenten och "lapphatet"

Evert Ljusberg, president i republiken Jämtland, sade ifrån ang. det lapphat som tyvärr existerar framförallt i vissa delar av länet.
Han sade ifrån i sitt tal under Storsjöyran. Det föranledde ÖP att fråga mig hur jag såg på det. Om jag tyckte det var bra eller dåligt att han lyfte fram frågan i ljuset. Naturligtvis tyckte jag det var bra. Det är en fråga som inte kan eller ska sopas under mattan eller tigas ihjäl. Genom att offentligt diskutera frågan kan vi gemensamt säga ifrån om var ribban ska ligga för vad som är acceptabelt att säga om såväl samer som invandrare, nationella minoriteter, flickor/kvinnor, HBT-frågor m.m.
Naturligtvis regarade SD-representanten i Härjedalen mot Ljusbergs utspel. Han tycker inte att samerna skall anses vara ett ursprungsfolk, eventuellt inte heller Amerikas indianer. Aborginerna i Australien tycker han däremot synd om så de kan få vara ett ursprungsfolk. Logiken i det kan man ju fundera över. Samerna lever inte under så vidriga förhållanden som många av aborginerna så därför ska de inte få vara ett ursprungsfolk! Eller?.....
Dessutom kan man ju fundera över hur ett ultrakonservativt parti längst ute på högerkanten kan gå till val på att socialisera samernas rättigheter i Sapmi till att höra till alla svenska medborgare. I sann kommunistisk anda alltså. Varför de inte vill ta steget fullt ut och socialisera (konfiskera) skogsbolagens-, kyrkans- och privatägda marker i Sverige för att dela ut jakt-fiske och markrättigheterna till alla svenskar är närmast förvånande.
Fast vid närmare eftertanke så är det kanske inte så förvånande att SD vill socialisera rättigheterna till markerna i Sapmi eftersom det var den moderatledda regeringen som 1992 drev igenom att småviltsjakten i Sapmi skulle socialiseras. Inte heller Carl Bildt tordes den gången ge sig på skogsbolagens eller kyrkans marker, bara samernas.
Det är alltid lättare att ge sig på en svag motståndare än en stark. Något som SD har gjort sig kända för.
Den som vill läsa artikeln kan göra det på http://op.se/ettan/newspilotop/1.1241781

2 kommentarer:

Anonym sa...

Som "sörlänning" har jag många gångerblivit bestört över vad jag kunnat höra folk norrifrån säga om "lappar". Det är rasism av sämsta sort, och det är förvånansvärt att det inte kommer upp till diskussion. Gäller inte lagar om hets mot folkgrupp norr om Dalälven?

Det måste vara mycket obehagligt att möta. Samtidigt kan man undra vilken nivå det är på folk som ägnar sig åt sådant.

Att SD fiskar i de vattnen förvånar mig inte. Det partiet hämtar sin näring ur folks sämsta fördomar.

Bra i alla fall att presidenten i Republiken tog upp frågan.

P.Gr.

Emma Grön sa...

Go Ewert!