lördag 15 november 2008

Novemberpimpel

I natt hade det snöat närmare en decimeter. Alldeles lagom för att plocka fram skotern för en premiärtur. Okay, jag borde ha tagit Tegsnäsarna, men det är fortfarande lite för lite snö för att det skall vara behagligt. Myrarna är frusna och därmed är alla tuvor värre än alla fartdämpande gupp som finns i städernas bostadsområden. Dessutom är dagarna så korta. Om det är till någon tröst för alla miljömedvetna läsare så kör jag alla mina småmaskiner på alkylatbensin sedan många år. Det är mycket bättre för såväl hälsan som miljön. Dessutom luktar inte skoteroverallen pest när jag hänger in den hemma.

Tord (han kör en 4-takts skoter) och jag, samt naturligtvis Tjirri, for och premiärpimplade på en fjällsjö. Isen var 15 cm tjock och därmed tillräckligt stark för skotrarna. För säkerhets skull så testade vi först med ispik och provborrade innan vi körde ut. Allt för många drunkningsolyckor sker på första isen.
Nollgradigt i luften och en lågt stående sol som bröt igenom molnen förgyllde dagen. Dessutom (egoistiska som vi är) så var dagen befriande tyst från andra motorljud. Om några veckor så är det inte lika tyst längre. Jag tänker då inte på andra skotrar, utan på den luftflotta som förflyttar penningstarka resenärer till norra Finland och Rovaniemi för att träffa tomten. Flygkorridoren dit från England går rakt över Glen och himlen blir då full av nord-sydliga kondensstrimmor varje dag fram till jul. Förutom de helt onödiga koldioxidutsläppen de medför så är dessutom julturist-exploateringen en våldtäkt på den samiska kulturen som förvanskas till oigenkännlighet.

I slutet av oktober hade ca 500 samer samlats för att bl.a. manifestera mot våldförandet på den samiska kulturen i Rovaniemi med omnejd. Svenska, Norska och Finska Sametingen hade förlagt sina höstplenum dit liksom Samerådet sin samekonferens. En eftermiddag gick man i en stor demonstration längs de breda gatorna genom staden. Antalet rovaniemibor som såg demonstranterna gick att räkna på några händer men mediauppbådet var desto större. Julturisterna hade liksom inte börjat anlända ännu. Tänk vad synd att det inte gick att genomföra veckan före julafton istället! Då hade nog reaktionen ute i Europa blivit betydligt större.

Nåväl, här på fjällsjön hade i vart fall en politisk pensionär som jag det skönt denna underbara novemberdag, långt borta
från allt storstadsjäkt.

2 kommentarer:

Peter Kjellman sa...

Du har i tidigare inlägg skrivit om klimateffekten uppe i fjällvärlden. Här nere i Mellansverige har den fått såpass mycket verkan, att det inte har legat pålitlig fiskeis på flera år. Pimpelspö, angeldon och borr står oanvända i ett hörn och samlar damm. Vill vi pimpla, får vi numera göra det från båt, men det är inte likosm riktigt samma sak. Vi får hoppas att barvintrarna aldrig når ända upp till dina trakter!

Trevliga foton - blev det någon fiskmiddag?

Anonym sa...

att lägga en demonstration mot utnyttjandet av samisk kultur i turistindustrin under lågsäsong säger väl rätt mycket om samisk planeringsförmåga.......