torsdag 20 november 2008

Stjärnklart

I kväll är det alldeles stjärnklart ute. Månen har inte kommit över horisonten ännu och det är 7 minusgrader. Stjärnhimlen är helt fantastisk. Jag önskar att jag kunde dela med mig av den till er som bor i ljusnedsmutsade områden (städer och tätorter). Jag känner mig ganska liten där jag står och tittar upp på det myller av solsystem som täcker hela himlavalvet.
Det har kommit några decimeter snö till så nu känns det alltmer som vinter. Dags att ta fram skidorna.
Jag har varit några dagar i staden och där är det så gott som barmark. Inte heller har Storsjön lagt sig ännu, det dröjer till fram mot årsskiftet eller ännu senare numera. Blåsigt och kallt var det så jag frös som en mexikansk nakenhund där jag gick på gatorna i staden. Jag fryser alltid mycket mera där än här hemma i Glen. Och bullrigt, stressigt och smutsigt var det. Dessutom dyrt. Förstår allt mer de gamla i byn som bara for till staden någon gång per år. Trivs bäst hemma i Glen, där jag kan gå ut på kvällen och titta på stjärnhimlen, norrskenet eller fullmånen, beroende på vad som serveras för tillfället.
Inne sprakar det inte från brasan (eldar bara björkved), men den lyser och värmer skönt. Medan jag var borta så skötte sig luftvärmepumpen som den skulle och höll temperauren på 16 grader. Den är ett väldigt bra kostnadseffektivt alternativ till direktverkande el för oss som inte har ett vattenburet värmesystem. Men den går inte upp mot den goda värme som braskaminen ger. Helst skulle jag vilja ha ett eget vindkraftverk som stod för electriciteten.
November ÄR härlig!

4 kommentarer:

Emma Grön sa...

För ett år sedan, när jag och min scoutledarkollega lämnat våra scouter på en kurs några mil väster om Filipstad (i skogen i ett naturreservat med vacker tallskog i ett dödis-formerat sagolandskap) fick jag se en sådan stjärnhimmel som du beskriver. Fantastiskt!

Emma Grön sa...

GOD JUL!

Anonym sa...

God fortsättning till dig och tjejen!

Emma Grön sa...

...och gott nytt år!

Vore kul att få se ett nyårsfoto på Tåssåsens landskap.