tisdag 23 februari 2010

Kallt, kallare.......

I går var det så kallt att jag ställde in renpassningen. I dag var det ändå kallare så då åkte jag renarna...... Redan i Glen var det -29 grader och när jag passerade Börtnan var det -37. Påpälsad så att jag såg ut som en Michelingubbe ( tveksamt om någon idag vet hur en sådan såg ut) och med en skoter som tveksamt ville starta trots att solen värmt upp luften i Nederhögen till bara -24 grader så fick jag en riktigt fin dag i skogen. Renarna betade lugnt trots påhälsning av ett lodjur under natten. Jag kunde inte hitta någon riven men och andra sidan så är terrängen tämligen svår att köra i så det kan nog ligga någon död ren där. Inga korpar avslöjade ännu om så var fallet.
På förmiddagen hann jag med att besöka kommunstyrelsen i Berg och hålla en kort presentation från mitt tidigare besök i Canete kommun i Chile och deras önskan om att få till en kontakt med och ett samarbete med en kommun i Sverige. Förutsättningarna och framtidsfunderingarna i Canete var ungefär demsamma som i glesbygdskommunen Berg och därför skulle det vara kul att kunna sammanföra dessa avlägsna men i många stycken likartade kommuner med varandra.
Sametinget har idag påbörjat sitt Plenum i Skellefteå och jag är bara så glad att jag slipper det. Föredrar en kall ensam dag i renskogen framför det heta politiska klimatet i Plenum. Jag är inte det minsta förvånad över att Per Mikael Utsi meddelat att deras parti nu hoppar av styrelsen. Den mannen går inte att lita på, det har jag sagt många gånger under årens lopp i Sametinget! Tycker bara synd om Sara som nu ska försöka få igenom en budget utan att ha med PMU:s parti i styrelsen. Och får hon inte igenom budgeten är det bara att tacka för sig och säga adjö, för att leda ett Sameting utan att ha fått stöd för den budget som styrelsen presenterat, det går bara inte. Men den som lever får se. Kanske lyckas hon ändå få majoritet för budgeten. Jag bara hoppas det för både hennes och det samiska folkets skull. Mer turbulens i Sametinget är det minsta vi behöver. Då kan vi titta i stjärnorna efter ett ökat samiskt självstyre!

Inga kommentarer: