onsdag 5 november 2008

En minnesvärd dag i november


Klimatförändringar

Lägg till bildIdag var vi ute och samlade ren i Oviksfjällen i södra Jämtland. Inte med skoter, vilket vore det naturliga i november, utan med 4-hjulingar och motorcyklar samt med en paramotor och en helikopter en stund. Bara uppe på de högre topparna låg det lite hårt packad snö medan det från 1000-metersnivån och nedåt var fullständig barmark.
Småtallarnas årsskott är riktigt långa även uppe på den här nivån, mitt på kalfjället och nästan det enda som lyser grönt den här årstiden.
Solen sken och värmde riktigt gott, nästan som en september- eller marsdag. När jag kom hem kunde jag till och med konstatera att ansiktet fått en lätt rodnad. För en gångs skull hade det varit västlig vind under natten, så renarna var att finna igen huvudsakligen mot Glendalen. Annars är det numera sydlig – sydostlig vind som är den förhärskande. Mindre vattendrag har trots allt börjat frysa ihop genom några kalla nätter så att det gröna slemmet som rör sig under den klara isen ser riktigt vackert ut.

Renarna har ätit sig feta och fina under den torra och förhållandevis varma hösten. I morgon ska vi ha en kompletterande kalvmärkning samt slakt. Renköttpriserna har i motsats till aktiemarknaden gått uppåt i år.






Vad har det här med klimat att göra? Jo, på minst sju sätt.
  • För det första så har vi här i det sydliga renskötselområdet, under det senaste decenniet tydligt märkt att den tid vi har ett snötäcke på backen har blivit minst en månad kortare vilket märks både på hösten och våren.

  • För det andra så har den förhärskande vindriktningen ändrats från väst-nordväst till syd-sydost vilket också påverkat medeltemperaturen och nederbördsmängden.

  • För det tredje så har ozonhålet över norra halvklotet blivit mycket stort under vinterhalvåret, vilket gjort att solens strålar är mycket starkare än normalt trots att den står så lågt. Vi märker det genom att bli solbrända mitt i vintern och att ögonen irriteras mer än normalt. Förr behövde vi inte ta på solglasögonen förrän i mars, vi kallade dem vårögon.

  • För det fjärde så har den allmänna uppvärmningen medfört att tallplantor har etablerat sig, - och klarat sig långt upp på kalfjället de senaste 6-8 åren på ett sätt som vi aldrig upplevt tidigare. Samtidigt har björkskogsgränsen sakta krupit uppåt så att vi nu får bidrag till att röja renvallar som tidigare låg ovanför trädgränsen.

  • För det femte så har den försurande nederbörden övergött vattendragen även i fjällen och medfört en ökad slemmig algtillväxt.

  • För det sjätte så bidrar vi själva till miljöbelastningen genom de förbränningsmotorer vi använder vid insamlandet av renar.

  • För det sjunde så har det allmänna miljömedvetandet ökat efterfrågan på fribetande ekologiskt riktigt kött.
Vi renskötande samer kan alltså räkna in både för- och nackdelar med den klimatförändring som jag anser inte går att vare sig bortförklara, nonchalera eller ifrågasätta. Missförstå mig nu inte och tro att jag tycker att klimatförändringen är bra. Tvärtom är det något som oroar mig mycket även om det på några områden kan få positiva effekter på kort sikt. Jag tycker det är väldigt oroande att förändringarna går så fort att jag märker dem i mitt vardagliga arbete. Mina påståenden om de sju förändringarna ovan är inget som jag bara påstår, utan de är bekräftade i olika undersökningar och offentlig statistik.

Vad kan jag själv då göra som renskötande same? Inte mycket kan tyckas. Som enskild person har Al Gore mycket mer att säga till om, för att nu inte tala om den idag nyvalde amerikanska presidenten Barack Obama. Men, var och en måste dra sitt strå till stacken för att bromsa och på sikt stoppa klimatförändringen i världen. Ingen kan svära sig fri från ansvar eller skylla på någon annan. Vi ingår alla kollektivt i den miljöförstöring och klimatförändring som sker.

Vad gör DU för att minska din klimatbelastning?

Egentligen skrev jag det här inlägget för en ny klimatblogg som Sametinget lagt upp. Se den på http://www.dalki.se/

Njut av November, snart har den passerat!

Olof T

2 kommentarer:

Emma Grön sa...

Skrämmande att det syns så tydligt i vardagen. Alger i annars så klara fjällbäckar såg jag första gången för ett par-tre år sedan och blev riktigt chockad.

Bra och intressant uppdatering!

Olof T Johansson sa...

Det tog lång tid för mig att komma igång och blogga igen. Behövde en spar i baken i form av åtagandet att skriva på klimatbloggen.
Efter förra inlägget for jag på semester med HD:n och sedan blev det bara inte av att skriva. Jag ska beta av en del av de saker som hänt under sommaren-hösten och som jag tänkt skriva om, vad det lider. November är en bra månad för eftertanke och att sitta vid datorn.