onsdag 4 mars 2009

Framgångar

Idag fick jag ett glädjande mail från vår internationellt aktive samejurist Mattias Åhren:


"Dear all,There are great news from the Swedish side this morning. The European Court on Human Rights has decided that it will try the Härjedalen Reindeer Grazning Case in full session. They have in other words deemed the case admissable. Very few cases reach this far, so it will be extremely interesting to see what happens now. In its decision, the Court ruled two of the claims made inadmissable, but the hart of the issue - the land rights - will be tried. Cheers, Mattias "

Ett stort steg framåt i rättskampen, men än är vägen lång att vandra.


Sedan är Tjirri, min sambo, rätt kaxig idag efter att nya numret av HD-entusiasten kommit ut. Hon är nämligen med på en helsida med två bilder och text under rubriken "Hunden med på hojen".

Hon säger, appropå artikeln, att det är mycket lugnare och mindre bullrigt att åka HD än renskötarskoter, i synnerhet efter senaste dagarnas skoterutflykter i djupsnön.

En normal arbetsdag för oss innebär 6-11 mil skoteråkande. Inte bra för vare sig hälsan eller miljön.

För övrigt så var det idag ändå sämre före än tidigare. Riktigt vidrigt faktikt. Såg dessutom på vädret att det skulle komma mera snö. *suck*

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad hjälper det oss, majoriteten av alla samer i Jämtland, och som inte har med renskötseln att göra? Vad gör Miljöpartiet för oss?

Olof T Johansson sa...

Och.....???? Jag gör inte anspråk på att Europadomstolen skall hjälpa alla samer. Det är samebyarna i Härjedalen som anmält frågan till Europadomsolen och som hoppas få hjälp.
Är du en same med en stark samisk identitet så gläds du naturligtvis med oss som är direkt drabbade. Är du däremot en en same som är "avundsjuk" på alla de "rättigheter" som renskötande samer har, så grämer du dig över framgången. Välj själv!

Sedan bör du snarare ställa dig själv frågan -Vad vill jag att Miljöpartiet ska göra för oss. Och när du kommit fram till det, så talar du om det för miljöpartiet.