söndag 18 juli 2010

Kalvmärkning i Barjan
Så var vi då klara med årets kalvmärkning. Medan övriga Sverige har svettats under värmeböljan så har vi gått omkring i ullkalsonger och tjocka tröjor. Jag har trots allt föredragit det senare med tanke på våra renar. När vi klivit upp vid tvåtiden på natten för att börja, har det inte varit många grader i luften. Dock ingen frost i år. Det har med andra ord varit ett perfekt väder för att märka kalvarna i. Förutom kalvmärkningen så har jag hunnit vara ute och registrera ett antal gamla samiska kulturlämningar i området. Det är fascinerande att vi varje år finner ett antal "nya" objekt trots att vi gått igenom markerna kring Bartjan flerfaldiga gånger. Det visar på hur intensivt markerna varit nyttjade under långliga tider och hur få synliga (för den oinvigde) spår som samerna lämnat efter sig. Verkligen dags att Sverige ratificerar FN:s urfolksdeklaration ILO-169 och därmed erkänner samernas urgamla rätt till sina marker. Inget som nämnts om i något tal i Almedalen under den gångna veckan.......


Medan jag varit borta så har grannarnas ungar vuxit på sig rejält och är snart flygfärdiga.

2 kommentarer:

Peter Kjellman sa...

För en dryg vecka sedan bespejade Emma och jag Malmagens renmärkning på avstånd i kikare. Från vårt lilla fiskeläger vid Långbrottssjöarna kunde vi se alla renhjordarna samlas. När vi dagen efter gick tillbaka till Fjällnäs, hamnade vi plötsligt mitt i en renhjord. Vi var oroliga att vi skulle störa dem, men de höll sig lugna. Lyckligtvis höll sig taxen lugn och snäll i kopplet också.

Det var ett fascinerande skådespel att se renarna samlas och sedan sprida sig igen. Det är förresten förvånande att de är så individuella - inte en är lik någon annan i flocken.

F.ö. gillar jag dina ugglebilder!

Emma Grön sa...

Jag skulle vilja testa att bygga en torvkåta någon gång. De verkar förhållandevis lättkonstruerade och samtidigt smarta utrymmesmässigt. Vi timrade ett vindskydd som studiecirkel i vårt scoutdistrikt en gång. Det var en massa jobb, men roligt. Jag tror dock att en torvkåta är behagligare att sova i - inte minst pga mygg och sviknott.