måndag 22 juni 2009

samtal runt en eld

Jag fortsatter dar jag slutade igar. Vi akte till en liten by dar vi mottogs av 16 "lokas" dvs typ aldre andliga ledare och en medecinkvinna. De hade hamtats dit av var chaffor under morgonen fran omgivande samhallen. Platsen for samtalen tog plats i ett traditionellt mapuche hus som anvands just for cermonier. En stor oppen eld pa golvet i mitten och pallar for oss runt den. Tak och vaggar ar tackta med ett slags gras eller vass som haller regnet borta. Det ar ganska kallt i luften, o-gradigt pa mornarna och nagra grader varmare pa dagen sa det ar nodvandigt med elden.
De aldre uttryckte hur trevligt det var att fa traffas eftersom det varit lange sedan de samlats. De ansag att traditionen att traffas for samtal och overlaggningar pa detta viset maste aterupptas. Det var oerhort intressant att fa lyssna pa dessa visa manniskors tankar om nutid och framtid. Deras oro ar densamma som hos andra urfolk och inte minst bland oss samer. Spraket haller pa att forsvinna hos de yngre, gamla traditioner och cermonier gloms bort, de yngre vill inte bli "lokas" eller ta over som medecinkvinnor, de saknar markrattigheter, skogsbolagen skovlar marken sa att vattnet forstors och medicinalvaxter forsvinner. Allt kanns igen.
Men de forlorade sig inte i beklagelser utan var oerhort konstruktiva i sina resonemang om vad man skulle kunna gora for att komma tillratta med problemen. De var valdigt intresserade av att hora hur samerna gjort i de olika fragorna. Vi hade diskussioner under narmare 8 timmar med avbrott for lunch med traditionell mat. Hela tiden sittande runt elden.
En sak som slog mig var att vi skulle behova ha ett ett globalt forum pa internet dar urfolk kunde dela med sig av sina erfarenheter vad galler att aterta sitt sprak, sin kultur, lyckade satsningar et.c. En plats dar man kunde publicera sina sprakprogram, projekt for markutnyttjandedokumentation, miljoprogram m.m. for att ta nagra exempel fran var samiska varld. En plats att dela med sig av erfarenheterna. Fragan ar bara vem som skulle ansvara for att det skall fungera. FN:s permanenta forum for urfolk kanns kanske som lite for hogt over vara huvuden for detta andamal.
Diskussionerna avslutades med en traditionell dans runt en av pelarna som bar upp hyddan.

5 kommentarer:

Ammi sa...

Roligt att läsa och en hisnande känsla när man tänker på vad du upplever.

Biret Máret sa...

Bures Olof !
Intressant ställe Du är på ....
Mapuche (Araucani) har bevarat tydliga drag av arktisk shamanism, närmast besläktad med samisk och sibirsk shamanism, vilket bl.a. kommer fram av bilder på Mapuche-trummor. En så vid diffusion betyder att trumman från tidligaste tider spelat en stor roll inom shamanismen.
Kanske Du kan få se en Mapuche-trumma ?
MVH
Biret Máret

Emma Grön sa...

Vi vill verkligen se bilder på det här!

Inkan© sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Inkan© sa...

En bra sysselsättning när man inte kan sova - är att surfa runt på nätet. Jag sökte på mitt ursprung i Jämtland ( Berg, Åsarna, Storlien) och hamnade på en sida med ett känt ansikte. Ditt på din gamla sida som jag slarvat bort en tid. hm

Vilken intressant resa du är på - blir nästan lite avundsjuk.
Men jag ska snart upp på min årliga somriga resa till Jämtland- det slår det mesta - nästan även havet i väst.

Vi har faktiskt träffats - här i Stockholm en gång för länge sedan då du demonstrerade med ett litet tältläger i närheten av riksdagshuset tror jag det var...

Fortsätt berätta mera.

Hilsen,
Inkan