torsdag 30 september 2010

Vi misslyckades i glesbygden

Efter förra valet dvs 2006 så skrev jag i min blogg och varnade för hur sverigedemokraterna hade en strategi att ta röster i norrlands inlandskommuner genom att bl.a. profilera sig på att vara emot samiska rättigheter. De appelerade till en grupp väljare som känner sig bortglömda av de etablerade partierna.

Nu när vi på http://www.val.se/ kan se de sluträknade valdistrikten så kan jag tyvärr konstatera att jag fick rätt. I en majoritet av inlandskommunena i Dalarna-Jämtland-Västerbotten-Norrbotten så har SD fått fler röster än Mp. I många av dem är stödet för SD dubbelt så stort som för Mp. Se efter själva!

Vi i miljöpartiet har, som jag ser det, totalt misslyckats med lägga fast en landsbygds-glesbygdspolitik som tilltalar innevånarna. Vi har inte ens lyckats ta de samiska väljare som vi borde haft i vår hand. I stället har vi fört fram förslag som uppenbarligen tilltalar stadsbor men inte vare sig samer eller glesbygdsbor. Vargföryngringar i norrland, höjd bensinskatt, inför kilometerskatt på lastbilar, tja det är väl klart att vi inte vinner väljare på det. När vi inte heller kunde vara tydliga nog när det gäller prioriteringen av en ratificering av ILO-169 så är det bara att konstatera att vi dels inte attraherat de samiska väljarna och dels spelat SD i händerna med "glesbygdsfientliga " förslag. Kontentan av detta är alltså att SD ansett glesbygdsrösterna vara värdefulla medan Mp och (övriga partier) inte ansett att de varit värda att satsa på i riksdagsvalet. Satsningen på att röstmaximera i städerna har kostat. Till nästa val måste vi nog tänka om från centralt håll, ifall vi inte vill utvecklas till ett utpräglat stadsparti.

Vilka är det som vunnit på detta? Döm själva !
Här följer några exempel:

Dorotea SD 2,89%, Mp 0,82%

Villhelmina SD 4,28%, Mp 2,77%

Strömsund SD 4,83%, Mp 2,9%

Härjedalen SD 6,7%, Mp 3,8%

Kiruna (Sveriges sametätaste kommun) Sd 5,69%, Mp 5,22%

Arjeplog SD 4,92% Mp 4,56%

Arvidsjaur SD 4,47%, Mp 2,61%

Inga kommentarer: