onsdag 11 februari 2009

Kallt, kallt, kallt

Global uppvärmning?

Inte för närvarande i Börtnan eller längs Ljungans dalgång. Med någon dags undantag så har det varit rejält kallt där. I morse t.ex. hade jag bara -16 hos mig uppe i Glen, men nere i Börtnan var det -33. Sedan pendlade det mellan -28 och -30 hela vägen ner förbi Klövsjö och till Nederhögen. Skönt uppe i byn där jag parkerade bilen, bara -15 och en strålande sol. Det blir nog en bra dag tänkte jag. Men så styrde jag skotern ner mot Hoans älvfåra och det var som att köra in i en isvägg. Ändå värre blev det nere i Sörtjärn (känd plats från Inlandsbanekramarnas tid). Trots tre lager under skoteroverallen och extremt varma kängor frös som jag en mexikansk nakenhund på promenad i Antarktis.
Stannade till vid ett gammalt krontorp och kikade på en kvarglömd temometer, men kvicksilvret hade krupit ner i kulan så det vare sig värmde eller gav mig någon indikation på hur kallt det verkligen var. Men under -30 var det defenitivt och förmodligen kring -35. Solen förmådde inte värma upp dessa ködsvackor längs vattendragen.
Fortfarande är snön så lös att både renar, älgar, järvar och lodjur och jag själv föredrar att använda oss av befintliga skoterleder med hårt underlag under de senaste 45 centimetrarna nysnö. Järven med sin stora bäryta hade uppenbara svårigheter i djupsnön. Det blev en djup kanal efter honom.
Jag gillar vinterkyla, men inte riktigt så här kallt. -10 grader är lagom.

2 kommentarer:

Emma Grön sa...

Kan man få se foton från det stora snöhavet?

Peter Kjellman sa...

Får jag välja mellan -30 och +8 i februari, så är valet lätt. Hellre -30 och snö än +8 och lerkladd till knäna.

Just nu är det -10 och snö härnere. Det är vackert som det inte varit på flera år, och solen lyser varje dag över de snötäckta fälten. Endera dagen drar vi iväg för att pimpla aborre. Det är några år sedan isen bar sist.

F.ö. håller jag med Emma om att vi borde få se en bild på all snö du har.