söndag 1 augusti 2010

Maria W

Expressen har slagit upp Maria stort i dagens tidning. De har förgäves försökt hitta en spricka i den helgjutna Mp-själen som vårt kvinnliga språkrör har. Men de har inte lyckats. Och det är inte så konstigt eftersom Maria är precis sådan som hon porträtteras i media. Hon lever som hon lär.
Jag har kännt Maria i 10 år, sedan hon började som tjänsteman på Mp, och arbetade för riksdagsledamoten Gudrun Lindwall. Sedan kom vi att sitta i partistyrelsen tillsammans i många år och även i arbetsutskottet.
Maria är helt enkelt väldigt bra och utgör tillsammans med Peter, det perfekta språkrörsparet. De kompletterar varandra på det sätt som ett par i ledarställning bör göra.
Många oroar sig för vad som ska hända när både Maria och Peter slutar som språkrör nästa år. Det gör inte jag. Då är både Maria och Peter ministrar i den röd-gröna regeringen och det blir ett perfekt tillfälle att arbeta in ett nytt språkrörspar. Jag hoppas då att den ena är Gustav Fridolin som jag också känner sedan länge och har mycket stort förtroende för.
Expressen har bara lyckats hitta en gnälligt kritisk röst som kritiserar Maria (och Peter). Det är f.d språkröret och f.d. miljöpartisten Birger Schlaug som alltid vill att miljöpartiet ska vara likadant idag som när han var språkrör. D.v.s. att partiet inte ska få ändras i takt med tiden och därmed fortsätta att stampa omkring i 4%-träsket. Birger var bra på sin tid, men han borde lägga av med att vara en gnällig gammal gubbe som bara lyckas klamra sig kvar på löpsedlarna genom att ständigt vara kritisk mot dagens miljöparti.
Idag är Mp det tredje största partiet och ligger stadigt kring 9-10 % i opinionsundersökningarna.
Det kan vi i hög grad tacka Maria och Peter för eftersom det är de som är partiets ansikten utåt även om politiken utformas av partiet som sådant.

Inga kommentarer: